,
SAĞLIKLI BOŞANMA NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boşanma, karı koca arasındaki evlilik bağının çözülmesi ve ailenin dağılmasıdır. Hukuki anlamda boşanma ise evlilik sözleşmesinin sona ermesidir. Boşanma, ailenin parçalanmasına yol açan bütün aile bireylerini hatta aile yakınlarını sarsan aile yaşam olayıdır. Büyük bir aile krizi olan boşanma döneminde her şeyden önce duygular çok acı verici, çok keskin ve çok yoğundur. Boşanma sürecinde eşler çoğu zaman bu acı verici duyguları yönetecek durumda değildir. Eşler bu acı verici duyguların etkisiyle hata üstüne hata yapma durumuyla karşı karşıya kalır.
Boşanma sürecinde acı verici keskin duygularla başetmek, boşanma krizini sağlıklı bir şekilde yönetmek ve varsa çocuklara nasıl davranılacağı ve çocukların hassasiyetlerine nasıl özen gösterileceği neredeyse hemen hemen bir aile terapisti rehberliğinde ilerlemeyi zorunlu kılar. En doğrusu daha boşanma kararı vermeden önce bir evlilik terapistine başvurup bir değelendirme aldıktan sonra karar vermeniz sizin için çok anlamlı olabilir. Evlilik terapisti ilişkinizi bir yapı ekspertinin binayı incelediği gibi inceleyerek hangi alanların bakım gerektirdiğini hangi alanların sağlam olduğunu ve evlilik ilişkinizin onarılıp onarılamayacağını değerlendirerek size gerekli bilgi ve danışmanlığı verecektir. Eğer boşanma kaçınılmazsa gerekli boşanma terapisi sürecini başlatacaktır. Ayrıca boşanma terapisti boşanmak istemeyen eşe evliliğin ayakta kalabilmesi için kendisinin hangi değişimleri gerçekleştirmesi gerektiğini ve her iki eşe de olası bir boşanma durumunda aynı problemleri ilişkilerine aktarmamaları için gerekli danışmanlık ve rehberliği sunacaktır.
Boşanma ilişkisel sağlığı bozulmuş bir ailenin tedavisi hususunda müracat edilecek en son çare olmalıdır. Bunun anlamı çift boşanmadan önce elden gelen her şeyi yaptıktan sonra en son çare olarak boşanmayı düşünmelidir. Boşanma eşler arasında saygı başta olmak üzere sevgi ilgi kalmadığı ve evlilik bağı zedenlendiği zaman başvurulacak son yol olmalıdır. Eşler Eğer çift arasında kopukluk, saygısızlık, ilgisizlik ve çiftin bir arada yaşamasını olanaksız hale getiren husumet duyguları hakimse ve en önemlisi de çocuklar ve çift açısından evliliğin devamı faydadan çok zarar verecekse o zaman eşler anlaşma ile boşanma yoluna gitmelidir. Ne yazık ki boşanma krizi iyi yönetilmediğinde eşler anlaşmalı boşanma yerine çekişmeli boşanma tuzağına düşer. Bunun bedelini de her zaman olduğu gibi en çok çocuklar öder. Bu anlamda iyilikle boşanmayı gerçekleştirebilmeniz için evlilik danışmanından boşanma danışmanlığı almanız sizin ve çocuklarınız için uzun vadede çok faydalı olabilir.
SAĞLIKLI BOŞANMA NEDİR?
Sağlıklı boşanma var mıdır? Gerçekten sağlıklı boşanma vardır ancak acısız boşanma yoktur. Sağlıklı boşanma, başta çocuklar olmak üzere ailedeki herkesin en az zararla boşanma krizini atlatması ve boşanma sonrası yeni yaşamlarına ve yeni rollerine en iyi şekide uyum sağlamalarını kapsayan süreçtir. Sağlıklı boşanmanın temelini çifttin birbiri ile anlaşarak boşanma düşüncesi oluşturur. Boşanmada eşler evliliğin iyi iyi niyet ile kurulduğunu hatırlayarak iyilikle bitmesi gerektiğini unutmamalıdır. Boşanma sürecinde eşlerin birbirlerine kaba, duyarsız davranması, hakaret etmesi, suçlaması ve incitici davranışlarda bulunması ve aileleri devreye sokarak boşanma sürecinin adeta aile savaşlarına dönüştürülmesi sağlıklı boşanmanın önündeki en önemli engellerin başında gelir.
Sağlıklı boşanmanın gerçekleşmesi için her iki eşinde psikolojik olarak boşanmaya hazır olması gerekir. Eşlerden biri boşanmaya hazır, diğeri değilse sağlıklı boşanma zora girer. Sağlıklı boşanmanın olması için eşler kapıdan misafir uğurlar gibi birbirlerini uğulayabilmelidirler. Bunu yapabilmek için evliliklerinde neyin bozuk gittiğini ve birbirlerinin duygularını tam olarak anlamaları gerekir.
SAĞLIKLI BOŞANMA NEDEN ÖNEMLİDİR?
BOŞANMA SÜRECİNDE EVLİLİKL TERAPİSTİ DESTEĞİ NEDEN ÖNEMLİ?
SAĞLIKLI BOŞANMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Shu. Güldane Kavgacı
Aile ve Evlilik Terapisti&Cinsel Terapist